SKÅNEGÅS

Livshistoria: På 1890-talet insamlade Mårten Olsson grå/vitbrokiga gäss av gammal stam i byarna Hunneberga och Vomb. Några år senare importerades två hanar i förädlingssyfte, en av emdenras och en av tolouseras. Den skånska gåsen standardiserades på 1920-talet.

Traditionen att äta gås härrör från firande av helgonet  Martin av Tours (316 -397) den 11 november. Det infaller när gässen är som fetast i början av november. I Norden har man firat den helige Martin sedan 1100-talet. Sedan 1800- talet förknippas Mårten gås med svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka.

Från början ansågs det vara en borgar och herrskapssed och på vissa håll i Skåne kunde fattigt folk få hålla tillgodo med sill i stället som man då kallade fjällgås.

Gås kunde även serveras på julafton men då i torkad, saltad form.

Av gåsen får man kött, dun och ägg.

Levnadssätt: Den vilda gåsen bygger oftast sitt bo på holmar eller halvöar intill vattnet. Gärna på en liten höjd med fri utsikt över vattnet. Den tama Skånegåsen tycker också om att ha tillgång till en damm och att ha koll på omgivningarna. Gäss är mycket bra på att vakta sitt område och låter högtjutt när någon obehörig närmar sig.

 

Hotstatus: Starkt hotad, finns ca 200 djur registrerade i genbanken.

 

Födointag: Gräsbete och tillskott av säd, gärna havre.

 

Ätkvalité: Ett kokt gåsägg till frukost är en redig måltid på ca 180 g för en skåning. Gåsköttet är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. En hel del fett rinner dock bort i pannan vid tillagning. Den höga fetthalten gör köttet mycket smakrikt och saftigt.

FAKTA

SKÅNEGÅS • GOOSE FROM SCANIA • GANS

Klass: Fåglar Aves

Ordning: Andfåglar Anseriformes

Familj: Egentliga andfåglar Anatidae

Släkte: Gäss Anser

Art: Tamgås A. anser

Storlek: Hanar 8-10 kg, honor 7-8 kg

Dräktighetstid: Ruvar äggen i ca 30 dagar

Antal ungar: Lägger ca 20-30 ägg per år, ruvningsbenägenhet på ca 30%. Väljer oftast att ruva 8-10 ägg vilket resulterar i lika stor kull med gässlingar.

Könsmognad: vid 2-3 års ålder

Livslängd: Ca 20 år

ÖVERST PÅ SIDAN

Telefon: 021 - 212 50info@kungsbyn.se • Adress: Kungsbyn Djurpark, Kungsbyn 33, 725 98 VÄSTERÅS

Telefon: 021 - 212 50 • Fax: 021 - 212 90 • info@kungsbyn.se

Adress: Kungsbyns Djurpark, 725 98 VÄSTERÅS