MINIGRIS

Livshistoria: Alla minigrisar i Sverige härstammar från det Vietnamesiska hängbuksvinet. Ett äkta Vietnamesiskt hängbuksvin väger ca 100-150 kg. De är oftast svarta, har en massa valkar, stor hängmage och har ett kort tryne.

 

Flyktingar från Vietnamkriget tog med sig sina grisar till bl.a. Europa. Många hamnade på djurparker. I Kanada blev man på 60-70-talet intresserade av dessa ”exotiska” grisar man hört finnas i Europa, och man köpte hem några till sina egna djurparker. Då man upptäckte att hängbuksvin är både intelligenta och läraktiga (som alla tamgrisar är), blev de snart en ”nytt” sällskapsdjur att ta in i hemmen.Det vietnamesiska hängbuksvinet korsades med andra småväxta raser som t.ex. Kune Kune, Göttingegrisen, Ossabaw, men även våra svenska försöksgrisar har haft en mycket betydande roll i avelsarbetet. På 80-talet köpte de in 14 suggor och 4 galtar från Sverige!

Dagens svenska minigrisar innehåller dessutom också raser som Linderödsvin, Vildsvin och Eketorpsvin (Ollonsvinet) Det är därför minigrisen inte har någon standard och kan se ut i princip hur som helst och variera så mycket i storlek.

 

Levnadssätt: Som sällskapsdjur är grisarna lätta att få rumsrena och en del väljer att ha grisen inomhus. Grisar som bor utomhus behöver vintertid halm för att hålla värmen och framförallt - tillräckligt med mat. Sommartid är de glada för en gyttjepöl att svalka sig i. De har inte lika starkt behov av gyttjebad och att få böka i marken som andra typer av grisar.Födointag: Precis som andra grisar är minigrisen en allätare. Grisar skall dock inte utfodras med animalisk föda.  När det gäller minigrisen gäller det att inte överutfodra, då den gärna äter mer än den behöver.

 

Födointag: Äter det mesta som serveras. Får dock ej utfodras med någon animalisk föda. Som tamgris ges de ofta en blandning av olika säd med tillsatta mineraler och vitaminer.

 

Hotstatus: Okänd

 

Naturresurs: Som husdjur och sällskap, som ett alternativ till hund.

 

Ätkvalité: I Sverige finns ingen tradition att slakta minigrisen, då den främst hålls som sällskapsdjur. Men vi förmodar att den påminner om våra vanliga slaktsvin i smak. Vår erfarenhet är att de har en kraftig fettansättning utan vidare marmorering.

FAKTA

MINIGRIS • MINIPIG • MINISCHWEIN

Klass: Däggdjur Mammalia

Ordning: Partåiga hovdjur Artiodactyla

Familj: Svindjur Suidae

Släkte: Svin Sus

Art: Tamsvin S. scrofa

Mankhöjd: Ca 35-70 cm

Medelvikt: 20-100 kg

Parningstid: Året om

Dräktighetstid: 3 mån, 3 veckor och 3 dagar

Antal ungar: 4-12 st

Könsmognad: Vid 4-7 månaders ålder

Livslängd: 10-15 år

ÖVERST PÅ SIDAN

Telefon: 021 - 212 50info@kungsbyn.se • Adress: Kungsbyn Djurpark, Kungsbyn 33, 725 98 VÄSTERÅS

Telefon: 021 - 212 50 • Fax: 021 - 212 90 • info@kungsbyn.se

Adress: Kungsbyns Djurpark, 725 98 VÄSTERÅS