LAMA

Livshistoria: Man tror att laman domesticerades 3000 år före Kristus. En del forskare tror att guanacon var lamans stamfader medan andra forskare hävdar att laman redan från början var en egen art och att den vilda formen är utdöd. Att beskriva lamans utvecklingshistoria är nästan omöjligt på grund av att det förekom flera korsningar med guanacon, alpackan och vikunjan. Även idag finns hybrider mellan dessa arter.

Alla folk som var bosatta i Anderna använde laman som husdjur. Arten var främst ett packdjur då inget annat djur från Sydamerika blev domesticerad för detta syfte. Laman har en mycket mjuk päls som bland annat användes till kläder. Indianerna använde köttet som mat, huden som läder, fettet som grundämne för levande ljus och djurets exkrementer som bränsle. För inkafolkets status som civilisation var laman mycket betydande. När spanska nybyggare anlände i regionen fanns omkring 10 miljoner lamadjur hos inkafolket. Sedan dess tappade den allt mer i betydelse på grund av hästens och fårets införande..

 

Levnadssätt: Laman används fortfarande som lastdjur, främst i Peru. I Sydamerika finns idag omkring 3 miljoner lamadjur, huvudsakligen för ullens och köttets skull. Djuren finns numera även i hägn utanför Sydamerika. I Sverige har på senare tid laman börjat användas som ”fåraherde”. Laman tar kommandot i fårflocken, accepteras som dess ledare, och skyddar sedan flocken mot bland annat varg. Förmågan att spotta sitt maginnehåll mot vargen kommer då väl till pass.

 

Födointag: Laman livnär sig av gräs, örter, buskar, lav, löv och svampar.

 

Hotstatus: Husdjur, ej hotad.

 

Ätkvalité: Lamans kött är ett välkänt inslag i den inhemska matlagningen i Sydamerika. Köttet är rikt på protein och därmed inte särskilt fett. På franska lyxkrogar serveras lamaköttet allt oftare och det anses vara en riktig delikatess.

FAKTA

LAMADJUR • L. LAMA • LAMA

Klass: Däggdjur Mammalia

Ordning: Partåiga hovdjur Artiodactyla

Familj: Kameldjur Camelidae

Släkte: Lamor Lama

Art: Lama L. glama

Mankhöjd: 110-120 cm

Medelvikt: 120-150 kg

Dräktighetstid: 11-12 månader

Antal ungar: 1 st (sällsynta fall 2)

Könsmognad: Vid två års ålder

Livslängd: 20-30 år

ÖVERST PÅ SIDAN

Telefon: 021 - 212 50info@kungsbyn.se • Adress: Kungsbyn Djurpark, Kungsbyn 33, 725 98 VÄSTERÅS

Telefon: 021 - 212 50 • Fax: 021 - 212 90 • info@kungsbyn.se

Adress: Kungsbyns Djurpark, 725 98 VÄSTERÅS