KINDAHÖNS

Livshistoria: Det har aldrig funnits vilda höns i vår del av världen. Tamhönsens vilda ursprungsart är den röda djungelhöna Gallus gallus, först tämjd i Indien för ca 5000 år sedan. De första tamhönsen kom hit för ca 2000 år sedan. Under tidens gång utvecklades våra inhemskt anpassade lantraser. Lokala förhållanden påverkade, så att olika stammar/lokalraser bildades.

Kindahönan är en lokal hönsstam med typiska lantrasdrag. Äldre människor som känner igen hönsen sedan barndomen beskriver bl.a den ”svarta färgen”, den ”lustiga kammen” och de ”håriga benen”. De kommer från Kindabygden i Östergötland.

 

Levnadssätt: Trivs i mindre grupper, vill gärna ströva fritt omkring på gården.  Rasen är känd för att vara duktiga ruvare.

 

Födointag: Blandsäd, hushållsrester, grönt och småkryp räcker under den varma årstiden. Vintertid kan lite extra säd (gärna vete) eller majs ges på kvällen, speciellt om det är kallt. Grönfoder ges i form av kål, torkade nässlor, frukt, rotfrukter mm

 

Hotstatus: Det finns ungefär 600 registrerade Kindahöns i Sverige och rasen anses vara hotad.

 

Naturresurs: En flock höns på gården gör stor nytta för bonden och hans familj, de ger både ägg och kött till hushållet. De är relativt lättskötta och kräver inte så mycket. Dock behöver de skyddas från predatorer som räv under natten.

 

Ätkvalité: Kindahönsen värper bruna ägg. Äggskalets färg har dock ingenting med smaken att göra. Smaken beror på vad hönsen äter. Grönt och kryddväxter ger gulan en naturligt gul färg och frisk smak.

Vill man slakta kycklingarna, hönsen eller tupparna får man ett smakrikt fågelkött, där smaken till stor del bestäms av vad fågeln är uppfödd på för mat.

FAKTA

KINDAHÖNS • NATIVE BREED/POULTRY • NATIVE HUHN

Klass: Fåglar Aves

Ordning: Hönsfåglar Galliformes

Familj: Fälthöns Phasianidae

Släkte: Djungelhöns Gallus

Art: Röd djungelhöna G. gallus

Parningstid: Våren och sommaren

Ruvningstid: 3 veckor

Könsmognad: Vid 20 veckors ålder

Livslängd: 20 år

Medelvikt: 2-2,5 kg

ÖVERST PÅ SIDAN

Telefon: 021 - 212 50info@kungsbyn.se • Adress: Kungsbyn Djurpark, Kungsbyn 33, 725 98 VÄSTERÅS

Telefon: 021 - 212 50 • Fax: 021 - 212 90 • info@kungsbyn.se

Adress: Kungsbyns Djurpark, 725 98 VÄSTERÅS