JÄMTGET

Livshistoria: Geten är ett av de allra äldsta husdjuren, och var förr mycket vanlig i Sverige, framför allt i skogsbygd. Geten kallades ofta ”fattigmans ko”, eftersom även fattiga familjer hade råd att hålla en get för mjölkens skull. Getterna gav även ragg, horn och kött till husbehov. De höll landskapet öppet genom att beta sly och buskar, och kunde också användas som dragdjur till små kärror.

I början av 1800-talet lär det ha funnits mer än 170 000 getter i landet, men nu finns endast något tusental djur kvar. Av dessa är de allra flesta förädlade mjölkgetter och bara något hundratal är oförädlade allmogegetter.

 

Levnadssätt: Getterna lever i flock. Jämtgeten är under århundradena anpassad till ett fäbodliv, och klarar sig på ett relativt magert bete.

 

Födointag: En get äter företrädesevis stråfoder under höst och vinter, sommartid vill geten gärna komma ut och äta gräs. Geten är även mycket förtjust i både blommor, blad och barr.

 

Hotstatus: 2008 fanns det ca 387 jämtgetter registrerade i genbanken. Rasen betraktas som utrotningshotad.

 

Naturresurs: Geten är till nytta för människan främst för mjölkning och pälsfiber, och från det döda djuret kan kött och skinn användas. Välgörenhetsorganisationer förser ofta fattiga befolkningar i behov av hjälp med getter i stället för annan tamboskap, då de anses enklare och billigare att hålla och har många användningsområden.

 

Ätkvalité: Getkött har en smak som liknar lamm. Köttet kan tillagas på många sätt, men är inte en stor råvara i Sverige. Den är av ringa kommersiellt värde.

FAKTA

JÄMTGET • NATIVE GOAT • NATIVE ZIEGE

Klass: Däggdjur Mammalia

Ordning: Partåiga hovdjur Artiodactyla

Familj: Slidhornsdjur Bovidae

Släkte: Getter Capra

Art: Tamget C. aegagrus

Medelvikt: 15-30 kg

Parningstid: Hösten

Dräktighetstid: Ca 5 månader

Antal ungar: 1-3 killingar

Könsmognad: Vid ett års ålder

Livslängd: 10-20 år

ÖVERST PÅ SIDAN

Telefon: 021 - 212 50info@kungsbyn.se • Adress: Kungsbyn Djurpark, Kungsbyn 33, 725 98 VÄSTERÅS

Telefon: 021 - 212 50 • Fax: 021 - 212 90 • info@kungsbyn.se

Adress: Kungsbyns Djurpark, 725 98 VÄSTERÅS